Què puc fer si l’agència immobiliària m’intenta cobrar els honoraris pel lloguer?

27/12/2023

blog

Segurament hagis escoltat que amb la nova llei d’Habitatge s’ha acabat això de que l’inquilí pagui una mensualitat de renta en concepte d’honoraris a l’agència immobiliària en els arrendaments d’habitatge habitual. En concret, l’art. 20 de la LAU (Llei d’Arrendaments Urbans) que “Los gastos de gestión inmobiliaria y los de formalización del contrato serán a cargo del arrendador”. Tot i el canvi, alguns agents immobiliaris, segurament mal informats, continuen cobrant aquests honoraris a l’inquilí, aplicant “solucions imaginatives”. Ja sigui inventant nous anglicismes per evitar la lleu (personal shoppers) o obligant-e a contractar serveis que cap inquilí ha demanat, com per exemple l’alta dels subministres o la presentació de l’ITP. Davant aquestes situacions, què puc fer com inquilí? Tot i que la Llei ens protegeix, sabem que trobar un pis a Barcelona és complicat i que sempre hi ha una cua de persones esperant darrere nostra quedar-se’l. Llavors, si posem algun tipus de pega o obstacle a l’agent immobiliari, el més segur és que utilitzi alguna excusa per no llogar-nos l’habitatge. Per això el millor és enviar un primer missatge, per whatsapp o correu electrònic, preguntant sobre el tema, sense desvelar que coneixes la matèria al 100%.

Si l’habitatge t’agrada molt, però l’agent insisteix en cobrar-te els honoraris, l’ideal seria que aconseguissis firmar el contracte i entrar a l’habitatge abans de fer cap pagament. Encara que hagin enviat la factura, llavors podríem justificar que és un servei que ha de pagar el propietari, sent ells els que haguessin de reclamar-la judicialment (i segurament perdre). Si no et queda més opció i t’obliguen a fer el pagament abans de firmar el contracte, la nostra recomanació és que firmis el contracte de lloguer i et preparis per reclamar seguint els següents consells:

  1. Fes un ingrés mitjançant transferència bancaria establint com a concepte “Despeses de Gestió Immobiliària”. Mai facis el pagament en efectiu, doncs no quedarà registre ni prova que puguis aportar posteriorment.
  2. Intenta que totes les comunicacions es facin per escrit (mails, whatsapp...). També pots gravar les trucades telefòniques, però són més difícils d’utilitzar com a prova.
  3. Exigeix factura per escrit (correu electrònic) a l’agent immobiliari. Pot ser que l’agència ens enviï la factura incloent el concepte de despeses de gestió immobiliària o el de formalització del contracte. També pot passar que incloguin altres conceptes (personal shopper, assessoria immobiliària...) o inclús que no ens l’enviïn. En tot cas, segueix els següents passos:
  4. Envia reclamació a l’Agencia Immobiliària per escrit, el millor mitjà és un Burofax amb acusament de rebut, sol·licitant la devolució del que ens han cobrat per l’incompliment de l’article 20.1 de la LAU, i establint un termini de devolució de 30 dies.
MODEL DE BUROFAX DESCARREGABLE
  1. Transcorregut aquest termini sense que ens hagin donat resposta, omplirem el formulari de reclamació davant l’Agència Catalana de Consum, amb els incompliments que hagin comès.(https://consum.gencat.cat/es/consultes-i-reclamacions/reclamacio-queixa-denuncia/)
  2. Si seguim sense obtenir resposta, podrem reclamar judicialment la quantitat. Per això, sempre tindràs a la teva disposició el nostre equip d’advocades trucant al telèfon 934998696 i a la direcció de correu electrònic info@oasiurba.org

Vols parlar?

Som un equip d'arquitectes i advocades dedicades a l'Habitatge.

Galetes i Privacitat

text

Politica de galetes