Oasi Chebika

COAC - Oasiurbà

Raval, Barcelona

2018

Projecte subvencionat dut a terme en un immoble del Carrer Sant Ramon, un edifici amb més de 100 anys d'antiguitat situat al cor de la zona més degradada del barri, i alhora en una posició emblemàtica - davant de la Filmoteca de Catalunya i al costat de la Rambla del Raval. Per part de l'entitat, en col·laboració amb altres organitzacions, s'està treballant des d'octubre de 2017 en l'edifici. S'han dut a terme una sèrie de microintervencions a l'interior dels habitatges per recuperar les condicions mínimes de dignitat, habitabilitat, accessibilitat i salubritat.

Habitatge 1-2

Domicili format per cinc persones, tots ells homes, majors de 40 anys. El projecte va començar amb la idea de millorar alguns aspectes tècnics com, per exemple, l'accessibilitat al bany, dotar d'extracció de fums la cuina per millorar la salubritat de l'habitatge, entre d'altres. Aquest procés es va veure interromput per trobar-nos en una situació jurídica peculiar. Els inquilins, amb contracte de renda antiga, resideixen a l'habitatge des de fa més de 25 anys. Després de la mort de l’arrendatari titular, la resta d’ocupants de l'immoble (que no constaven en el contracte de lloguer) van quedar en una situació jurídica tant peculiar com irregular i insegura. La propietat els va manifestar que havien de desallotjar l'habitatge. Davant aquesta situació, des d'Oasiurbà, en col·laboració amb el programa de la Clínica Jurídica de la UPF, es va traçar una estratègia legal encaminada a aconseguir la permanència dels inquilins a l'immoble, el qual va ser favorable ja que s'ha aconseguit prolongar el termini de residència.

Habitatge 4-1

Família composada per tres persones: mare, pare i filla, els quals viuen a la casa des de fa més de 40 anys amb un contracte de renda antiga. L'estat de salut dels membres de la família no és favorable i l'estat actual de l'habitatge pot influir negativament. En aquesta primera intervenció, s'atendran les necessitats d'accessibilitat del bany de l'habitatge, afavorint la discapacitat de la mare i adaptant-la a les necessitats pròpies dels cicles vitals de la família.

Habitatge 4-2

Família composta per tres persones: mare, pare i filla, els quals viuen a la casa des de fa més de 40 anys amb un contracte de renda antiga. L'estat de salut dels membres de la família no és favorable i l'estat actual de l'habitatge pot influir negativament. En aquesta primera intervenció, s'atendran les necessitats d'accessibilitat del bany de l'habitatge, afavorint la discapacitat de la mare i adaptant-la a les necessitats pròpies dels cicles vitals de la família.

Destaquem

Millorar les condicions d'habitabilitat, salubritat i confort dels usuaris. Aconseguir la permanència a l'immoble, negociar el contracte de lloguer amb la propietat. Promoure la participació i conscienciació de la família durant el procés legal i l'elaboració de les intervencions. Intervenir ràpid i eficaçment per solucionar els problemes d'accessibilitat, salubritat i habitabilitat. Empoderar als usuaris i sensibilitzar sobre els seus drets com a inquilins i fomentar l'economia social. Tots els casos resolts amb èxit: Usuaris es queden a casa, s'incrementa l'accessibilitat a la dependència del bany, s'incorpora una dutxa i aigua calenta. Ús de materials naturals com el Tadelakt, revestiment impermeable natural de cal, millorant així la salut dels usuaris. Treball fet amb la constructora Sao Prat.

Valors

Mirada integradora

Perspectiva de gènere

Accessibilitat

Redistribució de recursos

Salut a l'habitatge

Galeria

Col·laboradors

Projectes relacionats

Vols parlar?

Som un equip d'arquitectes i advocades dedicades a l'Habitatge.

Galetes i Privacitat

text

Politica de galetes